Pages

Breaking News:

latest

Κύηση με συνυπάρχουσα υδατιδώδη μύλη κύηση

  Γράφει: Αγγελική Δ. Αθανασίου , Χειρουργός Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Μαστολόγος Ξεκινώντας από τον ορισμό, η   Υδατιδώδης Μύλη Κύηση (ΥΜΚ)...


 


Γράφει:
Αγγελική Δ. Αθανασίου
,
Χειρουργός Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Μαστολόγος


Ξεκινώντας από τον ορισμό, η Υδατιδώδης Μύλη Κύηση (ΥΜΚ) αποτελεί ιστολογικό τύπο της Τροφοβλαστικής Νόσου της Κύησης. Είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία πολλαπλά κυστίδια, τα οποία μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, καταλαμβάνουν τον ενδομήτριο χώρο και κάποιες φορές διεισδύουν στο μυομήτριο, συνήθως με απουσία εμβρύου, οπότε έχουμε την Πλήρη Υδατιδώδη Μύλη Κύηση (ΠΥΜΚ), είτε με την παρουσία εμβρύου ή εμβρυϊκών στοιχείων, και τότε αναφερόμαστε στην Μερική Υδατιδώδη Μύλη Κύηση (ΜΥΜΚ).


Με συχνότητα 1:20.000 ανά 100.000 κυήσεις[1]., εμφανίζεται δίδυμος κύηση με ΠΥΜΚ και συνυπάρχον έμβρυο. Οι κυήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου και πολύπλοκα διαχειρίσιμες, καθώς μπορεί να εμφανίσουν ποικίλες σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και τη βιωσιμότητα του εμβρύου.

Βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων, 40%-60% αυτών των κυήσεων ολοκληρώνονται με τη γέννηση νεογνού, κυρίως πρόωρου[2].
Η διάγνωση της ΠΥΜΚ με συνυπάρχον αναπτυσσόμενο έμβρυο γίνεται με την βοήθεια των υπερήχων και τη μέτρηση της β-χοριακής (β-hCG), η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η δυσκολία όμως έγκειται στην παρακολούθηση και την εξέλιξη αυτών των περιστατικών.



Οι συνήθεις επιπλοκές είναι η κολπική αιμόρροια, ο υπερθυρεοειδισμός, η υπέρταση της κύησης, η προεκλαμψία-εκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός με τις επικείμενες για το νεογνό επιπλοκές της προωρότητας, η αιμορραγία της λοχείας, η μαιευτική υστερεκτομή, η εμφάνιση τροφοβλαστικού ιστού σε θέσεις εκτός μήτρας (όπως στον κόλπο, στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στον σπλήνα, στους νεφρούς κλπ.),η ανάπτυξη Τροφοβλαστικής Νεοπλασίας της Κύησης (ΤΝΚ) και χοριοκαρκινώματος.

Παρά όμως, τη συνήθη συμβουλευτική για διακοπή της κύησης αυτών των περιπτώσεων, τα στοιχεία των παγκόσμιων μελετών δείχνουν, πως ο κίνδυνος ανάπτυξης ΤΝΚ και χοριοκαρκινώματος δεν αυξάνεται από την συνέχιση αυτών των κυήσεων[3,4].Καταγεγραμμένα περιστατικά, από όλο τον κόσμο και δημοσιευμένες περιπτώσεις στον ιατρικό τύπο, αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ΤΝΚ δεν αλλάζει λόγω της συνέχισης της κύησης συγκριτικά με την διακοπή αυτής στο πρώτο τρίμηνο.

Η στενή και σωστή παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως την όποια πιθανή επιπλοκή και τη γέννηση υγιούς νεογνού, με μέσο όρο ηλικίας κύησης τις 30εβδομάδες(Rohillaetal., 2015). Επιπροσθέτως, η υγεία του εμβρύου δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη της ΤΝΚ, Ωστόσο, κακοί προγνωστικοί παράγοντες ανάπτυξης ΤΝΚ μετά τον τοκετό, φαίνεται να είναι η σημαντική αύξηση των τιμών της χοριακής (β-hCG), η μικρή ηλικία κύησης κατά τον τοκετό καιτα χαμηλά ποσοστά βιωσιμότητας του εμβρύου (Linetal., 2017; Matsuietal., 2000; Suksai et al., 2017).

Η παρακολούθηση των διδύμων κυήσεων με ΠΥΜΚ και συνυπάρχον αναπτυσσόμενο έμβρυο, γίνεται από ομάδα διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων. Με την βοήθεια των υπερήχων και της μαγνητικής τομογραφίας, γίνεται η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου, της μύλης και της συνολικής κατάστασης της εγκύου.
Αντίστοιχα, γίνεται ενδελεχής καρδιολογικός έλεγχος και triplex καρδιάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείται η λειτουργία του θυρεοειδούς, γίνεται συνεχείς αιμοτολογικός έλεγχος και ακτινογραφία θώρακος.

Η πιθανότητα διενέργειας λήψης τροφοβλάστης (CVS) ή αμνιοπαρακέντησης είναι υπό συζήτηση, καθώς εάν δεν υπάρχουν ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα για την ανάπτυξη του συνυπάρχοντος εμβρύου, καλό είναι να αποφεύγονται οι όποιες επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να μειώνεται και ο κίνδυνος της αποβολής. Επί απουσίας επιπλοκών η κύηση μπορεί να συνεχιστεί συνήθως μέχρι την 30-η εώς 34-η εβδομάδα κύησης. Η έναρξη τοκετού συνήθως γίνεται με παρουσία κολπικής αιμόρροιας ή έντονης αιμορραγίας. Επίσης, η πιθανότητα προεκλαμψίας-εκλαμψίας που μπορεί να αναπτύξουν αυτές οι κυοφορούσες είναι ένας μεγάλος και δύσκολα διαχειρίσιμος αντίπαλος.
Σωστή στρατηγική και προγραμματισμό, χρήζει και η διαδικασία του τοκετού. Η ολοκλήρωση γίνεται με καισαρική τομή σε οργανωμένο μαιευτικό κέντρο.



Η παρακολούθηση της μητέρας εξαρτάται από την έκβαση της καισαρικής.Η πιθανότητα πνευμονικής εμβολής και της καρδιακής κάμψης κατά την κένωση της μήτρας είναι υπαρκτή. Για το λόγο αυτό, πρέπει πάντα να γίνεται στενή παρακολούθηση από καρδιολόγο. Το συνολικό διάστημα παρακολούθησης της γυναίκας είναι 6-12 μήνες.

Η διεκπεραίωση τέτοιων περιστατικών και η συνέχιση μιας εγκυμοσύνης με ταυτόχρονη ΠΥΜΚ είναι απόφαση της γυναίκας και του ζευγαριού, με συνοδοιπόρο πάντοτε το θεράποντα γυναικολόγο κι όλη την ομάδα των ιατρών που θα εμπλακούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι αντικείμενο μελέτης της Διεθνούς Βιβλιογραφίας, των συνεχόμενων διεθνών καταγραφών ανάλογων περιστατικών, καθώς και αποτέλεσμα πρόσφατης προσωπικής εμπειρίας:


Γυναίκα 32 ετών κυοφόρησε ΠΥΜΚ με συνυπάρχον έμβρυο.
Η εξέλιξη της κύησης ήταν χωρίς επιπλοκές. Η έναρξη του τοκετού έγινε στις 32 εβδομάδες, όπου με καισαρική γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι. Η λοχεία της γυναικάς εξελίχθηκε ομαλά.

[1] SebireNJ, FoskettM, ParadinasFJ, FisherRA, FrancisRJ, ShortD, etal. Outcome
oftwinpregnancieswithcompletehydatidiform mole and healthy co-twin.
Lancet 2002;359:2165e

[2] M. Suksai, C. Suwanrath, O. Kor-Anantakul, A. G. T.
Hanprasertpong, T. Atjimakul, and A. Pichatechaiyoot,
“Complete hydatidiform mole with co-existing fetus: predictors
of live birth,” European Journal of Obstetrics & Gynecology and
Reproductive Biology, vol. 212, pp. 1–8, 2017


[3] L. H. Lin, I. Maesta, A. Braga et al., “Multiple pregnancies with
complete mole and coexisting normal fetus in North and South
America: a retrospective multicenter cohort and literature
review,” Gynecologic Oncology, vol. 145, no. 1, pp. 88–95, 2017.

[4] N. J. Sebire, M. Foskett, F. J. Paradinas et al., “Outcome of twin
pregnancies with complete hydatidiform mole and healthy
co-twin,” _e Lancet (London, England), vol. 359, no. 9324,pp.2165–2166, 2002

No comments